Mutor är väl bra, eller?

Mutor… Jag anser inte att det är ett bra sätt som ett sätt att uppfostra sina barn med. Väldigt många föräldrar använder det här sättet (inklusive mina egna föräldrar) men jag känner att det inte ger barnet någonting. Jag läste precis ett inlägg av Petra Krantz Lindgren, ”Köpa barns lydnad?” Ett citat därifrån lyder: ”Mutor lär inte barnen något om varför ett visst beteende är problematiskt för, eller oönskat av, andra. Det mutor lär barn är att agera för att få en kortsiktig belöning.

Och så tänker jag med. Jag får inspiration av Petra, absolut. Men mycket av detta känner jag igen och får en bra feeling i magen av. Jag tänker att mutor inte ger barnet svaret på frågan varför utan bara att… (precis som Petra beskriver det – och hon gör det bra) att mutorna visar barnet att mitt argument för varför ett rum behöver städas inte är tillräckligt, jag lägger till ”mer argument” för att övertyga barnet. Men blir det bra? Som sagt, läs Petras inlägg och du kommer nog förstå lite mer av hur jag tänker kring detta med mutor.

mandadspeng-SMALL

Veckopeng och månadspeng ska vara kravlösa, de ska inte vara mutor!

Någonting som jag anser är en muta i familjer är när det kommer till vecko- eller månadspengar. Att barnet måste utföra en viss syssla för att få sin veckopeng. Ingela Gabrielsson (ekonom) anser inte att det är bra att sätta krav på vecko/månadspengen. Citerar henne; ”Att man hjälper till i hushållet ska alla göra och borde inte kopplas ihop med pengar.

Åsa Nyvall skriver bland annat såhär: ”Jag har alltid hävdat att man inte skall belöna barn för att de hjälper till med hushållssysslor hemma. Att inkludera dem gör dem rustade framåt i livet och de får också känna sig kapabla och som en del av det som ingår i att vara en familj.

Som ni förstår anser jag inte att veckopengen eller månadspengen ska vara villkorad. Den ska inte vara baserad på att barnet/barnen ska utföra några sysslor först. Då kommer de inte lära sig VARFÖR man ska göra vissa sysslor. Visst, hushållssysslorna ska ju göras ändå (tillsammans, tycker jag är en helt klockren idé för att utföra sysslorna!) men, tycker absolut inte att de ska vara kopplade till pengarna. Det kommer inte ge den effekt som föräldrarna vill det ska ha. Eller ja, så tror jag.

Och på tal om detta. Nu när Samantha fyller 6 år kommer jag att börja med att hon får veckopeng. En tia i veckan har jag tänkt börja med. Och hon kommer ändå att få lördagsgodiset och sådant som de andra får. Däremot kan hon ju tex välja att spara pengarna till att köpa en tidning som hon alltid suckar efter i affärerna. Och detta kommer ju även Mary och Ebba få börja med då de blir 6 år. Sedan har jag tänkt att när de blir tonåringar kommer de få ha hela barnbidraget att handskas med. Men då kommer det tex vara resor, nöjen såsom bio osv som de får betala själva för. Även kläder, mobilräkning (beroende på abonnemang/ kontaktkort) och hygienartiklar i viss mån (större/dyrare saker såsom vinterjackor, skor och liknande kommer jag och Micke hjälpa till med, givetvis!). Någonting som vi kommer att uppmuntra är ju även att de har ett sparande.

Hur tänker du kring veckopeng och huruvida det är en muta eller inte?

8 reaktioner på ”Mutor är väl bra, eller?

 1. Så kul att få läsa dina tankar om saken. Jag håller med om att muta barnet är rätt väg att gå däremot tycker jag att om barnet inte uppför sig/gör de dom ska inte heller förtjänar veckopeng. Det är ingen rättighet utan en bonus.

  Gilla

 2. Det är ingen logisk konsekvens tänker jag? Utan om de tex inte uppför sig rätt (vem avgör det, förresten?) så bör ju konsekvensen tex vara att om de kastar en leksak så att den går sönder, så kastas den. = konsekvensen är att man kan inte leka med den längre. Svär de/är ”uppkäftiga” så är ju inte en indragen veckopeng en logisk konsekvens där heller, utan istället en diskussion om vad som fått barnet på dåligt humör/vad kan man gemensamt göra så att det blir bättre?… Så tänker jag. Så nej, inte heller där ska veckopengen/månadspengen dras in enligt mig. Den ska vara KRAVLÖS. 🙂

  Gilla

 3. Jag har inte ens tänkt på veckopeng än. Men det är självklart för mig att Loui kommer få veckopeng även fast han inte hjälper till. Muta med pengar blir aldrig bra

  Gilla

 4. Sara S

  Eftersom jag är gammal som bergen (inte riktigt men nästan) så är jag uppvuxen med att veckopengen var en slags ”lön” jag fick om jag t.ex städade mitt rum. Alla barn är olika och i mitt fall så hjälpte aldrig konsekvensen av ett stökigt och skitigt rum för jag brydde mig inte om hur det såg ut. Jag känner mig kluven här, med min egen erfarenhet så vet jag att mig hjälpte det inte att försöka ”resonera”, var det något jag inte ville så gjorde jag det inte.
  Jag köper delvis dina och de personer du hänvisar till’s tankar, samtidigt så vill jag inte att mina barn ska tro att pengar trillar in, eller att ekonomin ”löser sig”, utan motprestation.
  Det är en väldigt intressant fråga att lyfta som väcker både känslor och tankar hos de flesta kan jag tänka.

  Gilla

 5. Jag håller helt med dig, man ska inte sätta krav på barnen utan låta dem vara med i städning tillsammans med den vuxna. Nu får inte våra kidz någon veckopeng, men de är duktiga på att spara julklapp och födelsedagspengar. Dottern använder dem ofta till att köpa nya kläder, men jag betalar givetvis de kläder hon måste ha. Sonen använder sitt till spel osv.
  Att hota barnen är heller inget alternativ för oss, vi har sedan länge pratat med barnen i diskussion. Jag tycker att detta är ett viktigt ämne ❤

  Gilla

 6. Vet inte hur vi skall göra med veckopeng, inte tänkt så långt, men hanninköuderas hemma och hjälper till med mycket redan som 5 åring.. Däremot får Lex panta flaskor här hemma och får pengen, det tycker han är så kul

  Gilla

 7. tror ja skriver här hade ju redan gjort enkäten
  tror det är llite olika hur man tänker för beror j oxå på ens inkomst . som nu när jag är sjukskriven maken har varit arbetslös några mån nu så ja då behövs alla pengar o det är bara 16 åringen som får pengar de andra får ifall de gör något tex åker med kompisar till stan eller liknande

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s