Auktoritärt VS Nära föräldraskap

Det finns två personer jag verkligen kan ställa mot varandra vad gäller barnuppfostran och hur de tänker i detta. Den ena har ett auktoritärt föräldraskap och där uppfostran är i fokus, den andra har ett nära föräldraskap och barnet i fokus. Nu kan jag i för sig bara jämföra med vad de själva lagt ut på internet i form av sociala medier, men ni kommer att förstå vad jag menar. Dessa två personer är Camilla Läckberg och Sanna Bråding. Nu har de båda slutat blogga (men har kvar sina Instagram), trots det har jag länkat till deras bloggar – just för att underlätta själva läsningen av deras syn på barn och barnuppfostran.

sanna-brading-amning

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE0MDYzNTE7czoxOiJ3IjtpOjEwMjA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiIxYjA0NzI1ZTgzMmE1ZjFhYTliY2RlMjk0ZWY4MTc1OGFjMGI0Y2ExIjt9

Bära barnet intill sig: Sanna Bråding skriver bland annat om hur hon använt sig av sjalar för att ha barnen tätt intill sig och nära hennes hjärta. Om hur hon fann det naturligt och helt enkelt vad både hon och sönerna har föredragit. Camilla Läckberg föredrar istället att använda sig av babysitter som ”avlastning”. Vad jag har kunnat se har hon inte använt sig av bärsele/bärsal speciellt ofta om ens något? (Rätta mig om jag har fel!)

Varannan veckas liv: Sanna säger absolut nej till varannan vecka, just för att hon inte vill förlora tiden att umgås med barnen halva deras liv. Att pappan Brittish är välkommen hem till dem när som helst, men att hon inte vill ”lämna ifrån sig dem” på halvtid. Camilla har fyra barn med tre olika män, hon har delad vårdnad och barnen är hos sina fäder -vissa helger och på loven (vad jag kunnat förstå det som).

Straff: Camilla anser att det är berättigat att straffa barn som är ”olydiga”. Att hon inte ser det som straff utan som en konsekvens. Man blir av med mobiler, plattor, nöjen, träffa kompisar osv, som hon ser som en ”bonus/lyx”-bit i barnens liv om de bryter regler, är olydiga och här finns inget att diskutera. Det är så, punkt slut. Sanna anser snarare att det är konsekvenser som ska ”tillhöra” det som hänt, inte ta mobilen för att barnet gjort något utan få hjälpa till att städa upp jorden om man hällt ut blomjord på golvet, för att ta ett exempel.

Nattrutiner: Camilla förespråkar Anna Wahlgrens modell vad gäller att natta barnen (typ liknande 5-minuters metoden), lämna barnen själva för att de ska somna. Sanna däremot nattar barnen tillsammans och samsover med dem. Hon har dem tätt intill sig och är med dem så länge som de själva visar att de vill det.

Lyssna på barnen: Sanna menar att man absolut inte daltar med barnen då man lyssnar på dem och tar till sig vad de vill och hur de tycker om saker. Hon menar att det tvärtom handlar om att göra barnen trygga och ge dem en trygg grund att stå på genom livet – genom att lyssna på dem och deras behov. Camilla anser däremot att det gått för långt i att föräldrarna ska lyssna in barnen, att man ”lämnar över ansvaret” på allt till barnen och därför också skiter i hur barnen uppför sig, och att man som förälder inte tar makten i sina händer. Hon menar på att barnen visst ska få höras/få säga sina åsikter men att det är föräldrarna som bestämmer, för de är vuxna och de har makten, eller ska ha den i alla fall.

Amning: Sanna låter sina söner få amma så länge som de själva anser att de vill göra detta. De är nu båda över två år gamla och i alla fall den yngsta sonen fortsätter att amma i mysstunder, för tröst, osv. En trygghet helt enkelt för dem. Camilla har vid fjärde barnet inte ammat någonting alls utan gav flaska direkt (dock pga hon inte haft bra erfarenheter kring amning sedan tidigare med de äldre barnen).

4 reaktioner på ”Auktoritärt VS Nära föräldraskap

  1. Pingback: Auktoritärt VS nära föräldraskap, del 2 – Trebarnsmamman

  2. Du har kloka tankar. Tänker ungefär som dig, viktigast är nog att barnen får känna att deras åsikt räknas även om de är små.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s