Fler barn?

När det kommer till fler barn och att vara gravid igen är det någonting jag inte känner mig färdig med. I höstas gick jag till en läkare här i stan och diskuterade eventuella preventivmedel och så med henne. Jag tänkte att på grund av mitt hjärtfel så vore det ju bra att jag inte riskerar mitt egna liv (och det eventuella fostrets) genom att ens försöka bli gravid igen och genom det få aortan utvidgad ännu mer (jag var på en stor kontroll för min Turners syndrom i augusti 2018, i Göteborg där man bland annat undersökte hjärtat).

Väl på plats hos läkaren så kom vi in på ämnet sterilisering. Där och då skrev jag på att jag var vid mina sinnes fulla bruk och så vidare. Så denna remiss är skickad. Men! Ångrar mig idag och kommer att tacka nej den dag som det kommer på posten. Just för det hon sa i slutet på vår diskussion. Jag behövde inte göra detta – på grund av mitt hjärta. För det var helt utan anmärkning från undersökningen i augusti. Dvs, jag har inget hjärtproblem längre – enligt den undersökningen.

Men, det är en annan sak som får mig att… tveka lite. En annan sådan där statistik som får mig att baxna ännu en gång. Det är ju 50/50 att man får en pojke eller flicka. Om jag väntar en flicka i en graviditet så är risken 50/50 att den flickan får Turners syndrom eller blir helt ”frisk”. Om jag väntar en pojke är risken 50/50 att den pojken drabbas av missbildningar och/eller utvecklingsstörning. Eller så blir den pojken helt frisk..

23 reaktioner på ”Fler barn?

 1. Jag förstår din tanke och ditt dilemma. Det är svårt att veta hur man ska göra/vill göra med tanke på sjukdomarna som kan komma med 😔

  Gilla

 2. Pärla

  Förstår att det känns som ett svårt val men om du vill tycker jag inte du ska tveka. Barn är fantastiska ❤️

  Gilla

 3. Jag är hjärtsjuk och har utöver det dessutom en lungsjukdom. Båda är ärftliga och många sa till mig ”Hur vågar du skaffa barn?” när jag var gravid. Jag blev så arg över den frågan. Att jag har ställt mig själv den frågan känns okej, men att andra tror att de har någon rätt att ifrågasätta är förjävligt. Det är inte säkert att barnen ärver sjukdomarna, chanserna är stora men det är inte säkert. När jag var gravid med Lilla My fick vi 5% chans att klara vecka 10, idag är hon två och ett halvt år. Gå på magkänslan, bestäm själv, men låt inte rädsla avgöra någonting! ❤️

  Gilla

 4. Vilket svårt beslut. Du hinner fundera länge innan det är dags och har obestämt dig flera gånger om innan de slutgiltiga beslutet måste göras.

  Gilla

 5. Njae. Jag har redan bestämt mig för att inte sterilisera mig. Men just det att skaffa fler barn, osv. Där är jag inte helt beslutsam i nuläget. Jag har trots allt tre underbara döttrar.

  Gilla

 6. Mycket att tänka på.
  Men jag förstår din känsla av att inte känna sig klar.
  Att sterilsera sig är ett stort steg och även jag som känner mig för gammal och redan har fem barn känner mig tveksam till att ta det steget.

  jag har en vän som har två barn med en genetisk sjukdom.
  Läkarna sa att nästa barn kan de få hjälp via IVF där de innan kontrollerar att fostret inte bär denna genetiska defekt och de tog den hjälpen och har nu en son som är helt frisk.
  Finns inte detta alternativ för er? (om ni skulle vilja dvs.)

  Ha ein fin dag
  kram kram

  Gilla

 7. Samtidigt kan det bli som i mitt förra inlägg där jag ju rasade över de som gjort abort pga kromosomavvikelse på fostret. Jag vill ju inte vara den som bestämmer vem som ska leva och dö. Och vem säger att flickor med TS eller pojkar med en funktionsvariation inte kan ha ett fullvärdigt liv? Vem är jag att bestämma vad som är ett fullvärdigt liv för någon annan?

  Gilla

 8. Tuffa beslut du står inför. Att vilja ha fler barn men inte våga. Jag har själv funderat på sterilisera mig, men jag vågar inte, för tänk om? Nu handlar mitt om jag mådde så dåligt som gravid plus den hemska havandeskapsförgiftningen jag fick att jag inte vågar bli gravid igen. Men tänk om jag träffar ny man och vi vill ha en? Så En sterilisering får vänta tills jag är 100&

  Gilla

 9. åh herregud. förstår det är ett svårt val och vad man ska göra. kan inte sätta mig i din sits men jag tror du gör de rätta beslutet i slutendan.

  Gilla

 10. Förstår att du kanske vill sterilisera dig men samtidigt inte. Så himla svårt!! Men samtidigt tror jag att allt händer för en anledning. Blir du gravid så är det menat, blir du inte det så är det menat. Kramar ❤

  Gilla

 11. Besvärligt det där 😦 speciellt då du verkar vilja ha fler barn men är osäker pga riskerna 😦 vet att mina föräldrar (min pappa har haft testikelcancer) var sugna på att ge mig och min bror ett syskon, men pga att det fanns en risk att barnet skulle kunna fått en utvecklingsstörning, ville de inte riskera det tyvärr! 🙂

  Gilla

 12. Hm.. svårt val det där men om du vill ha fler tycker jag absolut du ska köra på! Även om man inte har en sjukdom så kan ju barnet bli missbildad osv så om du vill så tycker jag att du ska testa.

  Gilla

 13. Oj vilka jobbiga beslut du har att ta. Det är inte lätt att bestämma sig för varken det ena eller det andra. Skönt dock att hjärtfelet verkar vara borta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s