Abort på grund av Turners syndrom

Något som verkligen skär i mitt hjärta är alla aborter som görs – på grund av Downs, Turners syndrom eller andra kromosomavvikelser. Ett land som man gör mycket om kring just detta är Danmark. Ett tag hörde jag till och med att det rekommenderades abort om detta uppväcktes hos fostren. Känns verkligen som om man är på väg att återigen avguda ”den ariska rasen”..

I Danmark sker väldigt många sena aborter. Eller ja, de gör blodprov och screenar fostret för att upptäcka kromosomavvikelser. Väldigt många föräldrar gör då sena aborter om något upptäcks. Om detta kan ni läsa mer just här.

En fotnot därifrån vill jag dock dela med mig till er – ändå. ”I Sverige är det 76 procent av alla upptäckta fall av Turners syndrom – födda och ofödda – som resulterar i abort. Motsvarande siffra för Klinefelters syndrom är 60 procent.

Tänk då på den otroligt höga missfallsrisken man har när man väntar en flicka med Turners syndrom; 98% av alla foster med TS dör i magen.

En artikel i Världen Idag som är väldigt intressant att läsa.. Bland annat står detta;

”Men – det är långt ifrån alltid som aborten sker som följd av ett livshotande tillstånd. En nyligen publicerad artikel i den rikstäckande tidningen Politiken avslöjar nämligen bortsortering av barn, som, även om de har diagnosticerats med sjukdomar, har alla utsikter att få ett gott och långt liv bara de får rätt behandling.”

Tidningen har undersökt de 488 abortansökningar som behandlades i regionerna i fjol. Av dessa var det bara 11 som fick avslag, medan 118 ansökningar om abort av foster med Downs beviljades. I de övriga fallen handlade majoriteten om sjukdomar som var så allvarliga att barnet med största sannolikhet inte hade överlevt födseln. Men undersökningen visar också på en annan tendens. Bland annat berättar tidningen om att 13 foster som diagnosticerats med Turners och Klinefelters syndrom aborterades. Båda sjukdomarna beror på kromosomavvikelser, den förra drabbar flickor, den senare pojkar, och påverkar bland annat växten, produktionen av könshormon och möjligheten att få barn.

Helena D’Arcy, Uppsala, ordförande i katolska Respekt, reagerar kraftigt inför uppgifterna.
– Det är oerhört beklagligt. Turner-flickor lever ofta ett mycket bra liv, och sjukdomen är ju inte på något sätt livshotande, säger hon.”

15 reaktioner på ”Abort på grund av Turners syndrom

 1. Elisa

  Det är självklart trist att så många aborteras när det inte handlar om en livshotande sjukdom. Vet däremot själv inte hur jag skulle göra om jag fick ett sånt besked. Det är oavsett ett tufft beslut.

  Gilla

 2. Det här är något som jag ofta tänkt på, det är fruktansvärt att man kan sålla bort ett barn med kromoson avvikelse. Människor tar allt så lättvindigt i dag och det gäller mycket. Man vill inte satsa på det som är jobbigt utan väljer den lättaste utvägen.

  Gilla

 3. Usch gör så ont i hjärtat när man tar bort ett barn när det inte gäller någonting livshotande, ag kan förstå om barnet är sjukt men för en diagnos? Nej 😥

  Gilla

 4. Jag tycker också att aborttalet är på tok för högt. Tror dock att många använder sig av abort som preventivmedelsmetod ff. Alla har rätt till sina egna beslut och vad andra tycker är deras val och beslut men det är för många aborter i landet tycker jag.

  Gilla

 5. Det är verkligen ett svårt ämne. Jag tycker också att det är fruktansvärt sorgligt att barn väljs bort pga sjukdomar som inte är livshotande. Samtidigt vet man aldrig hela bilden bakom statistiken och hur mammornas liv ser ut. Tack för att du lyfter detta!

  Gilla

 6. Jag tycker det är hemskt att så många barn aborteras på grund av kromosomavvikelser där ändå chansen finns att leva ett bra liv. Jag har svårt för abort, vill inte döma någon men skulle aldrig kunna göra en själv.

  Gilla

 7. Ja i Danmark är det extremt, vet vi läste lite om det när jag plugga till specialpedagog, och vi tyckte alla det var så hemskt att barn med DS aborterades bort 😦

  Gilla

 8. Men fy så trist. Jag älskar ju dessa abortlagar dock och att vi i Sverige har rätten att välja lite som vi vill. Tycker dock att det är så synd att så många gör abort pga kromosomavvikelser.. Kram ❤

  Gilla

 9. Jag känner att det är en väldigt svår fråga och förmodligen ett tufft beslut. Generellt är jag för abort och tycker att det måste vara upp till var och en, men tänker också att det är bra om det förs en debatt. Många kan kanske inte ens föreställa sig hur det är att vara förälder till ett barn med något av syndromen, så information om det kan kanske minska aborttalen. Alla människor har ju samma värde oavsett 💕

  Gilla

 10. Så sorgligt att det är så många som gör abort, även om de får denna diagnos så är dom ju fortfarande människor och har lika rätt att leva. Men det är ju ett svårt beslut att ta. Det kan inte vara lätt. 🙂

  Gilla

 11. Jättesvårt beslut såklart men tror inte jag skulle göra det om vi hade haft möjlighet att göra sånt test, tänker att man måste bestämma sig för det in an man ens gör ett test, skulle aldrig välja bort ett barn oavsett

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s