Läsarfrågor kring Turners syndrom

Orsakullan undrade i en kommentar jag fick igår, om jag någonsin mött/möter fördomar kring mitt syndrom, dvs Turners syndrom? 

Det är faktiskt inte så otroligt mycket fördomar som jag själv har mött. Men en vanlig fördom är ju att man har någon form av en intellektuell ”störning/defekt”. Dvs att man ligger på en  lägre intellektuell nivå än övriga befolkningen. Jag blir ganska ofta bemött med attityden; ”lilla gumman..” (härskartekniken). Och som om jag inte kan tillräckligt om det område som det diskuteras om.

Men, för de allra flesta jag berättar om Turners syndrom för – så vet de inte alls vad detta syndrom innebär och har därför inte skapat sig någon fördom om det. Så allra första frågan, responsen blir ofta ”Turners syndrom, vad är det för något?”.. 

Melissa undrar om jag haft problem med fertiliteten alls – hon vet ju att jag har barn men ifall jag behövt kämpa för att bli gravid tre gånger?

När Samantha föddes hade vi varit ett par i.. strax över 5 år. Gifta i 3 år lite drygt. Men, när vi hade varit tillsammans i 2,5 år började jag gå till en gynekolog för att undersöka hur stor chans jag hade för att ens bli gravid. Jag hade ju mensen varje månad men var det ett bevis för att jag är fertil? Jag provade med ägglossningsstickor men det blev för deprimerande för mig. Jag väntade på den där beräknade icke mensdagen, men den dök ändå alltid upp. När vi hade fått tid för att följa upp barnlösheten ännu en gång och jag till slut trott att det aldrig skulle gå, blev min storasyster själv mamma till en flicka. Och jag var givetvis glad för deras skull men själv grät jag inombords. Jag då?

Jag gav upp. Trodde jag inte tillhörde de med Turners syndrom som kunde få barn. Slutade försöka. Slutade tänka på det. Fick frågan flera gånger ”När ska ni skaffa barn då?” ”Jag kan nog inte få barn.” blev mitt svar varje gång. Bara ett halvår efter detta plussade jag på stickan och fick känna den där glädjen jag med. Alla tre var därför i princip oplanerade men alla så efterlängtade.

25 reaktioner på ”Läsarfrågor kring Turners syndrom

 1. Rätt otroligt det där, läser ofta att det händer när man ger upp/slutar försöka typ. Spännande hur kroppen fungerar ❤

  Gilla

 2. Elisa

  Så tris att bli bemött på ett sånt sätt, oavsett orsak. Hur hanterar du det?
  Så fint att du faktiskt kunnat få tre barn! 🙂

  Gilla

 3. Vad roligt att du tar upp frågorna i inlägg såhär så vi alla får läsa, tack för det! Jag tror många upplever just den fördomen när man är sjuk på ett eller annat sätt, att man är mindre intellektuell än vad andra är och jag förstår inte riktigt vad folk får det ifrån!

  Gilla

 4. Det måste ha varit en stor lyckokänsla att äntligen få plussa efter att ha kämpat så! Jag blev lite rörd av ditt inlägg. För övrigt kände jag inte heller till detta syndrom innan, så jag förstår att folk undrar vad det innebär.

  Gilla

 5. Det är ju så häftigt att ni plussade till slut! Hade faktiskt ingen aning om Turners syndrom förrän jag fann din blogg, tycker det är så bra att du delar med dig. ❤️

  Gilla

 6. Jag gillar att du svarar på frågorna i inlägg så här. Det är ju så lätt att missa svaren annars. Skönt att du inte mött några direkta fördomar även om det kanske finns. Jag är väldigt glad över att ni fick era fina barn.

  Gilla

 7. Fint av dig att svara på läsarfrågor, tyvärr är det ju ofta okunskap som gör att folk säger mindre kloka saker, hoppas många kommer in och läser dina inlägg och lär sig mer

  Gilla

 8. Men vilka små mirakel, fattar inte hur folk kan ta det som en självklarhet att alla ska och kan få barn. Att det är en vanlig fråga som man ställer vem som helst, ”när ska ni få barn då?” Snopna de måste blivit när du svarade så. Massa kramar<33

  Gilla

 9. Pingback: Att upptäcka Turners syndrom – Trebarnsmamman

 10. Det verkar tyvärr tråkigt nog finnas fördomar mot det mesta. Härskartekniker har jag själv ofta drabbats av. Det räcker att vara kvinna.
  Så härligt iallafall att du blev mamma tillsist❤️ Det verkar hända då och då att de som slutar försöka lyckas.

  Gilla

 11. Sara S

  Jag tänkte, nu när jag läste, att du är en riktig ambassadör för Turners. Du skriver och förklarar fakta och statistik på ett sätt så att man alltid förstår men aldrig tappar intresset.
  För mig som har adhd så blir det lätt annars att mitt fokus far iväg när jag läser något.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s