När slutar man ta sprutorna?

Som jag har berättat tidigare har ju Samantha påbörjat sin behandling med sprutor. Även jag tog ju denna behandling i 13 år. Det som är brukligt är att man börjar med sprutorna kring 3 års ålder här i Sverige (i USA börjar de kring 1 års ålder). När man slutar med dessa är individuellt men när man ser att det inte ger effekt längre.

Så.. Behandlingsstart för mig var i 3 års åldern. Vid 13 års ålder däromkring fick jag börja ta pubertetsbromsande medicin (sprutform, varannan månad året om – i magen, togs på sjukhuset) samtidigt som de satte in testosterontabletter för en snabbare tillväxt. Under hela den tiden tog jag fortfarande den vanliga kvällssprutan. Detta pågick tills att jag var 15 år ungefär. Då märkte man att det inte längre gav effekt på min längd. Jag hade stannat av i längden. Allting avslutades. Min mens kom igång nyårshelgen 2015/2016.

För de allra flesta får de dock börja med östrogenplåster kring 10-12 års åldern för att de tjejerna ska utveckla en pubertet för kroppen med behåring, brösten som ska växa och hela den biten. Det behövde inte jag.

6 reaktioner på ”När slutar man ta sprutorna?

 1. Det är många år med sprutor men du är ju van och det går bra och jag tror hon kommer fixa det med. Att det är så stor skillnad men an Sverige och tex USA ändå förvånar mig.

  Gilla

 2. Ja, jag blir förvånad varje gång. Men vet att en del resonerar som så att när de är så små som 1 år, kommer de inte veta av någonting annat och därför blir det lättare att vänja dem vid det.

  Gilla

 3. Undrar varför det är en sån stor skillnad mellan Sverige och USA? Vad händer när man slutar med sprutan? Får man annan medicin då eller hur fungerar det då?

  Gilla

 4. Vad spännande! Tack för svaret på min fråga. Tog du sprutor både morgon och kväll förut, men nu bara kväll? Tar du några sprutor eller tabletter än idag? Kram<3

  Gilla

 5. Oj vad många år med sprutor. En kompis till mig tog sprutor för att växa. Hur länge hon tagit o om hon fortfarande tar sprutor vet jag inte

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s