Turners syndrom och NVLD

NVLD står för Nonverbal learning disorders och innebär helt enkelt ickeverbal inlärningssvårigheter. Detta kan man också koppla till Turners syndrom, att man oftare kan drabbas av detta om man är en TS-tjej/kvinna. Man kan läsa mer om det HÄR om man är nyfiken. Men detta kopplas framförallt till kroppen, kroppsspråk och övriga ”tysta” kommunikationssätt som finns. Tex tolka kartor, att kunna lokalisera sig på nya platser och kunna läsa av klockan. Men även sådant som åtsittande kläder och svårigheter att känna igen ansikten. Jag har grymt svårt för ironi, bland annat – vilket hör även hit.

Men i det sociala sammanhanget är det ännu värre…

 • Jag har svårt att förstå hur människor tänker och varför de reagerar på olika sätt. Jag har även ibland svårt för att förstå följderna och konsekvenser av mitt egna handlande och av det jag säger.
 • Jag har även svårt att föreställa mig följden av det jag tänker mig säga/göra (denna biten gör det otroligt svårt i trafiken, vilket jag tränar på varje gång jag övningskör).
 • Jag har svårt för att bedöma vad som är viktigt eller inte.
 • Att vara anpassningsbar i en föränderlig miljö – är riktigt svårt.

img_1618

5 reaktioner på ”Turners syndrom och NVLD

 1. Elisa

  Det låter tufft med dessa svårigheter. Har du fått några verktyg eller tränat för att kunna hantera dessa? Hur gör du när du övningskör till exempel?

  Gilla

 2. Det är på grund av dessa saker jag kuggat uppkörning tre gånger. Men det är bara att traggla vidare tills det sitter. Men som sagt, att förutspå vad som kan hända längre fram är svårt. Så det tränar jag hela tiden på, även när jag inte kör.

  Gilla

 3. Pingback: Frågor som dykt upp – Trebarnsmamman

 4. j greycape

  Bra att det berättas om så fler får upp ögonen för barn med inlärningssvårigheter!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s