Frågor som dykt upp

Vad är det för spruta som Samantha tar varje kväll? Samantha har Turners syndrom (vilket ni kan läsa om här) och därför har hon nu börjat med sprutor varje kväll. Dessa sprutor är det tillväxthormon i och hjälper henne att växa i ”normal” takt, precis som hennes kompisar. Jag tog själv dessa sprutor i 13 år (vilket ni kan läsa om här). Som det ser ut nu så fungerar detta väldigt bra för henne och hon kommer att få ta dessa i ungefär 10 år.

Hur klarar jag av alla svårigheter i vardagen, har jag hjälpmedel eller hur gör jag? Som jag skrev i ett annat inlägg (om NVLD) har jag en del svårigheter i det vardagliga, vad gäller socialt sammanhang, bland annat.

 • Att känna igen ansikten är rätt svårt. Jag har bland annat morrat åt en kvinna som jag senare insåg var en mamma till ett barn på tjejernas förskola – just för att jag inte kände igen henne och jag tyckte då att hon blev för närgången med sina frågor (ja, jag skäms i efterhand).
 • Att hitta i nya miljöer – idag finns det ju klockrena ”hjälpmedel” som alla använder sig av. Jag tar fram google maps och skriver in adressen. Detta gör att jag inte känner mig ”utsatt”.
 • Att förutspå vad jag säger/gör och hur det påverkar andra, ger för konsekvenser… Det är en sak jag jobbar med varje dag. Dock måste jag säga att jag blivit bättre på detta för nu har jag erfarenheter att bygga detta vidare på. Tex så vet jag att om jag säger X så blir personen sårad. Tidigare sa jag det, utan att veta hur det kunde ”te sig”. Jag kunde säga att jag skulle ta livet av mig – för att jag inte visste hur folk skulle reagera. Ja, sådana saker. Men, det är någonting som jag inte gör längre – jag VET ju att folk blir ledsna, jag vet att de tar illa upp. Men någonting inom mig känner bara… Hur kommer de att reagera? Jag vet inte det. Jag kan överdriva saker och ting, för att jag inte vet hur det kommer att bli för konsekvenser. Jag tror inte, jag har inte räknat ut vad det kan ske för någonting om jag säger såhär. Och när konsekvensen väl är framme – då blir jag chockad, rädd och ilsken. Det var ju inte såhär det skulle bli, eller? Så ja, det är en bit jag övar på varje dag. En bit jag måste tänka mycket på och försöka räkna ut/ tänka igenom och liknande. Övningskörningen är ett område jag känt att jag måste öva på att förutspå saker och ting, händelseförlopp och allting. Jag har svårt att tänka framåt. Vad händer om jag gör såhär. Vad kommer att ske ifall den där bilen inte stannar? Och sådana saker. Men, som sagt.. Det övar jag på, tillsammans med bilskoleläraren.

17 reaktioner på ”Frågor som dykt upp

 1. Håller tummarna för att sprutorna fortsätter hjälpa som de skall. 10år är lång tid och varje dag. Strong för den som klarar det. dum fråga kommer nu, men finns det inget annat man kan göra/ ta istället för sprutorna, eller forskningen har inte kommit så långt?

  Gilla

 2. I och med att det handlar om tillväxthormon så är sprutor enda sättet. Finns inget flytande eller pulver eller tabletter. Även idrottare som dopar sig tar ju bland annat denna ”behandling” – i syfte att få mer tillväxt.

  Gilla

 3. Hoppas sprutorna fortsätter fungera bra! Har också så himla svårt för ansikten, händer så ofta att jag inte hälsar tillbaka på folk som hälsar för att jag verkligen inte känner igen dom haha.

  Gilla

 4. hoppas verkligen att sprutorna hjälper henne ❤ Jobbigt att inte känna igen människors ansikten och att det kan leda till konflikter eller sura miner!

  Gilla

 5. Vad bra att sprutorna fungerar bra för henne 🙂 Jaa google maps är verkligen bra om man ska till en nya stad eller ställe där man aldrig varit förut 🙂

  Gilla

 6. Vad jobbigt att ha dessa svårigheter. Skönt dock att det finns hjälpmedel man kan använda. Skönt att det går bra med sprutorna. Läste ditt tidigare inlägg med. Vad bra att Samantha påminde om sprutan själv.

  Gilla

 7. Hoppas sprutorna går bra! Tycker att det är bra inlägg du gör om sjukdomen då jag innan aldrig hört om den förrns du tog upp den på din blogg

  Gilla

 8. Vad fint att du skriver så ärligt om det här. Ska klicka mig in på inlägget du länkat och läsa mera. Blir så glad av att läsa att sprutorna verkar hjälpa henne, jag hoppas att det håller i sig lång lång lång tid framöver. Hela behandlingstiden! ❤️

  Gilla

 9. Vad skönt att sprutorna funkar! Om jag förstod rätt så är det hormonsprutor? Tas de tills man fått mens eller när slutar man ta dem? Är så glad att du vågar öppna upp dig och blir så inspirerad utav dig. Du lär mig så mycket! Kram ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s