Turners syndrom – Random fakta

På tal om ärftligheten så sägs det såhär i många forskningar jag hittat på senaste tiden: ”Turner syndrome is usually not inherited, but it is genetic. It is caused by a random error that leads to a missing X chromosome in the sperm or egg of a parent.”

”Very few pregnancies in which the fetus has Turner Syndrome result in live births. Most end in early pregnancy loss.” Vilket jag ju har visat er statistik för..

”In one study, as many as 40% of women with Turner syndrome got pregnant using donated eggs.” Wow, vilken hög statistik egentligen! Borde ge många hopp – om att fattiest kunna få bära och föda sitt barn, även om det är med donerade ägg.

”Women with Turner syndrome also are at risk for aortic dissection during pregnancy. This happens about 2% of the time.” Ni kanske minns att jag skrev om aortadissektion tidigare, i det inlägget med alla risker/dödligheten? Här står det klart och tydligt att det drabbar två procent av alla TS-kvinnor som är gravida.

”Turner syndrome cannot be prevented. It is a genetic problem that is caused by a random error that leads to a missing X chromosome in the sperm or egg of a parent. There is nothing the father or mother can do to prevent the error from occurring. However, there are many options for treatment.” Så, alla föräldrar där ute.. Ni/(vi) kunde absolut inte göra någonting för att förhindra detta. Så känn er inte skyldiga!

”People with Turner syndrome are at high risk for type 2 diabetes. Researchers are not sure why this is so, but because diabetes can cause many medical complications, women with Turner syndrome should be checked regularly for diabetes.” Diabetes, är ju en av följdsjukdomarna jag nämnde förut i det inlägget.

”In general, in each subsequent pregnancy, the chance of having another baby with Turner syndrome would not be increased over the general population risk  that affects every woman.” Det förklarar saken varför bara Samantha har Turners syndrom av barnen…

”There is no cure for Turner syndrome; however, many of the more serious problems can be treated. For example, growth hormone and androgen therapy can be given to increase final adult height; hormone replacement therapy can be given so that girls will develop secondary sexual characteristics; coarctation (narrowing to an abnormal width) of the aorta can be surgically corrected if needed; and medications are available to treat high blood pressure, diabetes, and thyroid problems. Women with Turner syndrome can give birth to children, if desired, through the use of egg donation.” Inget botemedel, men däremot läkemedel och behandling för olika av symtomen som vi uppvisar.

img_3566

11 reaktioner på ”Turners syndrom – Random fakta

 1. Så mycket man lär sig av dina inlägg!😊 Även om Turners syndrom för med sig många problem, så är det skönt att se att det också finns sådant man kan göra för att lindra dessa.

  Gilla

 2. Är så tacksam att jag hittade din blogg. Du delar med dig utav någonting jag inte ens visste existerade. Tack för all fakta kring turners syndrom

  Gilla

 3. Här märker jag hur hjärntrött jag fortfarande är…. jag orkar knappt läsa den engelska texten och det jag läste gick det knappt in…. tur du skrev lite små svenska kommentarer till så jag förstod bättre…

  Gilla

 4. verkligen så bra inlägg, efter att ha läst om detta i din blogg så har man blivit mer nyfiken på vad det handlar om. tack för att jag nu fick lite mer info om det 🙂

  Gilla

 5. Verkligen ett viktigt inlägg. Det finns så många sjukdomar jag inte vet något om. Tack för att du informerar! Kram

  Gilla

 6. Sara S

  Jag måste fråga, du behöver givetvis inte svara då jag inser att det är en väldigt personlig fråga, har si någon gång svurit och varit förbannad på livets orättvisa? Just pga syndromet menar jag.

  Gilla

 7. Absolut, det har hänt mer än en gång! Framförallt i tonåren. ☺️ Att ta sprutorna var det som var jobbigast för det visade ändå mest att jag var annorlunda. Men även nu. I vilken värld tillhör jag? Dövas, eller hörandes? I den normala världen där man kan få barn, eller i TS-världen där man inte kan få barn? I båda fallen så är det folk som tittar snett på mig. Jag har fött barn då kan jag väl inte ha TS??!?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s