Är Turners syndrom ärftligt?

Kort svar: Nej.

Längre svar: Både och skulle jag vilja säga… De som har klassisk Turner (de som alltså har borta hela ena X-kromosomen) hör till den kategorin som är infertila från födseln. De som har mosaik-formen (med enbart delar av ena X-kromosomen borta) är i större grad i kategorin där det finns chans att de är fertila och/eller har en möjlighet till att använda sig av äggdonation.

Däremot vet jag av egen erfarenhet att just vi med mosaikformen och som föder barn på det naturliga och spontana sättet har större chans att föda barn som ärvt Turners syndromet. Jag har Turners syndrom, det har även Samantha – men inte de två andra av mina barn.

Såå.. Jag skulle vilja säga att läkarvetenskapen säger nej till den här frågan om ifall det är ärftligt eller inte, just på grund av den stora procentdelen som faktiskt är infertila från födseln. För det är vad som står i alla forskningsresultat, i alla dokument och på alla hemsidor som rör Turners syndrom – att det inte är ärftligt.

Turner_Syndrom_Awareness_Square_Car_Magnet_3_x_3_300x300

14 reaktioner på ”Är Turners syndrom ärftligt?

 1. Har lärt mig mycket det senaste om Turners syndom. Mycket som man inte kunde eller visste om. Detta är viktigt att veta och bra att sprida vidare kunskapen.

  Gilla

 2. Oj, jag hade aldrig hört talas om Turners innan. Var tvungen att gå tillbaka och läsa igenom alla inlägg du skrivit om det nu. Blev helt fascinerad över att du faktiskt lyckats få tre barn, helt naturligt! Det måste ju kännas helt fantastiskt 🙂
  Tack för att du delat med dig! ❤

  Gilla

 3. Märkligt ändå hur forskning säger en sak men ändå motbevisar man dom. Tycker det är kul att du belyser och informerar oss om detta.

  Gilla

 4. Elisa

  Vad jag lär mig nu av dessa inlägg om något jag inte visste fanns. Så intressant att få läsa. Apropå ditt tidigare inlägg, det kan väl inte finnas många med din statistik?

  Gilla

 5. Det låter komplicerat att det finns två svar på frågan. Men det är väl så det är ibland. Forskning kan visa olika resultat, och verkligheten ytterligare andra.

  Gilla

 6. Jag tycker det är fantastiskt att du delar med dig av detta. Innan jag började läsa din blogg så hade jag aldrig hört talas om turners syndrom

  Gilla

 7. Tycker det är så himla bra att du skriver om detta och sprider information och kunskap. Tack för att du delar med dig! ❤

  Gilla

 8. emelieburstrom

  Så intressant att få veta mer om Turners syndrom! Innan jag började följa din blogg så hade jag ingen aning om vad det handlade om eller ens att den fanns!

  Gilla

 9. Tycker verkligen dessa inlägg är så intressant att läsa och lära mig om hur det är att leva med detta syndrom. Tack för du delar med dig 🙂

  Gilla

 10. Pingback: Turners syndrom – Random fakta – Trebarnsmamman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s