Hur har jag blivit gravid?

Något som många häpnar över när jag berättar om Turners syndrom och att ena huvudsakliga symtomet är infertilitet – är att jag har fött tre barn. Hur då, undrar dem med stor förvåning och i många fall även chock. Var det med hjälp av äggdonation? När jag plussade (med alla tre) var jag inte beredd på det, jag trodde inte heller att det skulle vara möjligt för min del. Men det var det.

Nej, jag har inte tagit hjälp av äggdonation, eller på något annat sätt behövt stimulera kroppen för en graviditet. Jag har alla tre gångerna blivit oplanerat gravid på ett helt spontant och naturligt sätt. Och nu när jag har luskat i allting kring Turners syndrom så har jag hittat en statistik som är rätt häftig..

Av 100 foster med Turners syndrom är det bara 2% som överlever graviditeten och sin egna förlossning. Alltså 98% av alla foster med Turners syndrom DÖR i MA eller MF i livmodern. Av dessa överlevare är det endast 2-5% som faktiskt blir fertila och blivit spontant gravida. När de väl blivit gravida (spontant/naturligt) så är missfallsrisken väldigt hög, kring 45 % och här kan vi jämföra med de som blivit gravida med hjälp av äggdonation (26%).

Jag är en av de två procenten som överlevde min egna förlossning. Jag är en av de två till fem procenten som blivit fertil och fött barn på naturlig väg. Jag är också en av de få som lyckats behålla alla tre foster de tre gånger jag varit gravid – och fött levande bebisar. Jag är också lycklig mamma till en Turners syndrom flicka, som i sin graviditet trotsat missfallsrisken både med tanke på att HON är Turnerflicka men också att min kropp trotsade missfallsrisken med tanke på att JAG är Turnerkvinna.

 

28 reaktioner på ”Hur har jag blivit gravid?

 1. Pingback: Q/A – Turners syndrom – Trebarnsmamman

 2. Så jäkla häftigt!
  Du är verkligen en vinnare rakt igenom och din dotter är ju en ännu större vinnare!!!
  Hoppas att även hon kan få barn om hon vill när hon blir vuxen 🙂

  Kram kram

  Gilla

 3. Tack! Det hoppas jag med att hon kan. Annars har vi redan nu börjat prata om de olika sätten man kan bli förälder. Adoption, fosterfamiljer, styvfamiljer och äggdonation…

  Gilla

 4. swedishpassport

  Men alltså wow, du har ju ändå verkligen haft turen på din sida ur det här perspektivet! Håller tummar och tår för att dottern får ärva den turen också 🙂

  Gilla

 5. Det är bra att du fått dina bebisar på naturlig väg . Och även klarat detta . Vet inte så mkt om turner sjukdom . Bra att slippa ta äggdonation o sånt . Hejja dej 💕

  Gilla

 6. Vill verkligen ge dig stor eloge för att du tar dig modet att tala öppet om det här.Snacka om att ni har haft turen på eran sida tross allt.

  Gilla

 7. Tack för ditt svar =). Jag tycker också det är himla mysigt att sova med barnen, tyvärr i vårt fall så är vår nattsömn så pass dålig för tillfället att vi inte kan ha alla tre sovandes i vår säng. Jag brukar också gå och lägga mig i deras sängar om nätterna men brukar oftast bli att jag får byta säng tre-fyra gånger per natt för att alla vill sova bredvid mamma =/. Men som du skrev, de kommer ju inte alltid vilja sova hos oss heller, men vi har säkert 5-6 år kvar med våra yngsta!
  Kram

  Gilla

 8. Mina 3 är som sagt 3, 4 och 5 år gamla nu. De två äldsta blir 5 och 6 år nu i april.. Det varierar hur mycket de kommer över, i olika perioder är det en av dem som kommer mest, och så turas de lite om.. Men jag tror att ju mer vi visat att det är okej och ju mer vi visat att de tex har nattlampa, osv så känner de sig trygga där de sover. 🙂

  Gilla

 9. Wow vilken krigare du är, vilket mirakel! Intressant att läsa lite om Tuners syndrom, har nog inte hört om de tidigare.

  Gilla

 10. Wow, När man tänker på det sättet så är det ju galet häftigt! En graviditet är ju helt magisk bara som den är, men att samtidigt lyckas gå emot statistiken på det sättet är ett mirakel!

  Gilla

 11. WOW vad kroppen är fantastisk ändå! Tänk vad häftigt att just du klarat av att bli gravid inte bara en gång utan tre! Är det vanligt att det går i arv? Jag har en rätt sällsynt blodsjukdom som tyvärr kommer gå i arv till mitt eventuella framtida barn.

  Gilla

 12. Grattis kan tänka mig att detta gör dig väldigt glad och stolt! Det är helt otroligt men det är så bra att ändå våga chansa för nu har du 3 härliga barn 🙂

  Gilla

 13. Vilken tur du har som tillhör den lilla procenten som lyckas 🙂 Med alla 3 också 🙂 Kul att höra att det har gått så bra för dig 🙂

  Gilla

 14. Pingback: Turners syndrom – Random fakta – Trebarnsmamman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s