Symtomen i Turners syndrom

Det finns tre tillfällen i livet som Turners syndrom upptäcks oftast inom.

 1. Vid födseln p g a svullna händer, fötter och nacke, halsveck samt ev hjärtfel. Oftast syns det inte om någon har Turners syndrom. Men ibland kan ett barn födas med svullna händer och fotryggar. Svullnaden försvinner oftast av sig själv inom någon månad. Ett barn kan också födas med något bredare nacke och bröstkorg.
 2. Under uppväxten på grund av kortvuxenhet och avsaknad av pubertet, primär amenorré (vilket betyder; utebliven mens-start hos en 16-årig eller äldre flicka).
 3. I vuxen ålder på grund av infertilitet eller sekundär amenorré (utebliven mens under 3 månader hos en kvinna i fertil ålder som tidigare menstruerat) /prematur menopaus (vilket betyder; att menstruationerna slutar före 40 års ålder, det vill säga för tidigt klimakterium).

Övriga symtom man kan uppvisa;

 • Hjärtproblematik ses hos minst 40% av alla flickor/kvinnor med TS. Hjärtfelet kan ibland vara allvarligt redan när barnet är nyfött, eller bli allvarligt när barnet växer eller om hjärtat utsätts för påfrestningar. En graviditet och förlossning innebär exempelvis en stor påfrestning för hjärtat.
 • Det medfödda hjärtfelet kan göra att barnet får ett förhöjt blodtryck. Högt blocktryck kan också utvecklas utan att det finns ett medfött hjärtfel. Det kan ske hos både vuxna och barn.
 • Slutlängden för en flicka med TS blir ungefär 20 centimeter kortare än genomsnittsflickan.
 • Äggstockarna åldras ofta för tidigt vid Turners syndrom. Det innebär att de producerar för lite eller inget östrogen alls när puberteten borde starta, vilket i sin tur ger infertiliteten som ju är Turners syndrom ena största huvudsymtom.
 • Öroninflammationer är vanligt hos barn med Turners syndrom (omkring 75% får dessa problem). Örats organ kan även åldras för tidigt vid Turners syndrom. Det kan göra att hörseln blir sämre när barnet är i övre tonåren eller äldre.
 • Att få i barnet föda som spädbarn kan vara en pärs… Ett nyfött barn med Turners syndrom kan ha svårt att suga de första månaderna efter födseln. Det blir lättare att äta när barnet börjar äta fast föda.
 • Barnet kan födas med en smal gom eller en liten underkäke.
 • Barnet kan ha medfödda fel på urinvägarna och njurarna, men de leder sällan till några problem.
 • Turners syndrom påverkar inte intelligensen, men kan ge problem med det som kallas perception. Det är hur hjärnan tar emot, tolkar och bearbetar sinnesintryck. Rumsuppfattning och matematik är andra saker barn/vuxna med TS kan ha problem med.
 • Det förekommer en ökad frekvens av skelögdhet på grund av brytningsfel.
 • Lågt hårfäste

Dessa är bara några av symtomen man kan ha.. Med det sagt har inte alla flickor med Turners syndrom alla dessa symtom. En del har så lite yttre symtom att de inte ens vet om att de har Turners syndrom, det kommer aldrig till ”ytan” om man säger så.

 

16 reaktioner på ”Symtomen i Turners syndrom

 1. Intressant att läsa om vilka symtom man kan ha när man har det här syndromet. Men det verkar som att det inte är något som är farligt mer än att det kan ställa till det rejält om man vill bli gravid?

  Gilla

 2. Det absolut farligaste är ju att aortan kan expandera så pass fort att läkarna säger att den brister. Man dör helt enkelt. Det är därför vi med TS har 10 år mindre i livsmedellängd än vanliga kvinnor.

  Gilla

 3. Läste lite information om detta för någon dag sedan. Intressant och viktigt ämne. Skriver/informera inte om detta så mycket. Bra information att veta.

  Gilla

 4. Moa Hansson

  Verkligen ett spännande och lärorikt inlägg, mycket som jag intw hade någon aning om 😮

  Gilla

 5. Sara S

  Så intressant inlägg, måste vara jobbigt att växa upp med tänker jag? Tänker på hur svårt det är ändå att växa upp och den önskan som oftast finns att vilja ”vara som alla andra”.
  Jag minns hur jag kände under den perioden då jag växte upp så det är ju bara det som jag har att relatera till.

  Gilla

 6. Oj det var en hel del att läsa och ha koll på, men verkar väl ändå vara mest utsatt om man är gravid och så eller?

  Gilla

 7. Låter som en mindre rolig diagons att leva med. Måste ändå vara skönt o veta att man har den. Aldrig hört om denna sjukdom före.

  Gilla

 8. Har aldrig hört om denna sjukdomen innan! Skulle du inte kunna göra ett inlägg om hur det är att ha den i vardagen 🙂 Kram

  Gilla

 9. Johanna

  Så många symptom ! Har nog aldrig hört talas om denna sjukdom ! . Finns så många som jag aldrig hört talas om !

  Gilla

 10. Pingback: Kan man dö av Turners syndrom? – Trebarnsmamman

 11. Pingback: Q/A – Turners syndrom – Trebarnsmamman

 12. Pingback: Att upptäcka Turners syndrom – Trebarnsmamman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s