Önskeinlägg: Studieupplägget

Jag fick en förfrågan i inlägget där jag efterfrågade tips om önskeinlägg från er läsare, ifall jag inte kunde skriva om hur jag lägger upp mina studier. Och givetvis kan jag det! 

 • Redan innan en kurs startar nu på högskolan, tittar jag igenom litteraturlistan. Jag köper in litteraturen (lånar inte).
 • Jag läser parallellt i böckerna samtidigt som kursen varar. (Titta igenom läshänvisningar från lärarna, dessa är till god hjälp!)
 • Jag skriver anteckningar i böckerna, sätter post-it lappar och jag skriver stödord här och där.
 • På lektionerna har jag papper och penna som jag antecknar med – vad läraren säger. Då brukar det mesta fastna hos mig, en dator skriver man snabbare med men det ger inte samma minne av föreläsningen.
 • Jag skriver, efter föreläsningarna, ut de power points som lärarna lägger upp.
 • Gruppstudier! Studerar tillsammans med några kurskamrater, det ger fler perspektiv på saker och man kan få andra idéer och tankar.
 • Jag ifrågasätter både kurslitteraturen och föreläsarna. Jag ställer frågor när som helst. Jag kommenterar och jag skriver mejl till lärarna. Jag är en sådan där ”dryg” student som har massor med frågor. Haha!
 • Läs även annan litteratur som kan kopplas till ämnet. Artiklar, andra böcker, forskningsstudier och liknande.

 

29 reaktioner på ”Önskeinlägg: Studieupplägget

 1. Så himla bra inlägg. Jag upplever också att man lär sig lättare om man skriver för hand än på datorn. Det fastnar lättare

  Gilla

 2. Tack för att du delar eget upplägg! Jag gillar oxå kombinationen av att skriva för hand och läsa för att inlärningen ska bli bäst. Ska jag ”bara” notera ner vad som säga funkar datorn bättre.

  Gilla

 3. Sara S

  Jättebra tips. Jag har nog gjort lite samma sak tidigare när jag pluggade. Bra med en påminnelse dock då man aldrig vet om man hamnar i skolbänken igen.

  Gilla

 4. Åh jag borde ha läst det här för 10 år sedan när jag började plugga på universitetet, haha. Jag var inte alls lika flitig som du och det blev ju inte toppbetyg direkt. Men klarade mig gjorde jag iaf 🙂

  Gilla

 5. Det här inlägget var jättebra. Försöker få till en bra strategi för att komma igång med mina studier. Alla inlägg om studieteknik suger jag åt mig av som en svamp.

  Gilla

 6. Vilka bra tips! Det där med att skriva med papper och penna hjälper mig jättemycket också när jag behöver plugga in någonting.

  Gilla

 7. Här skulle ju inlägget vara. Tack för tips, jag har så svårt med disiplinen själv. Just det här med att sätta mig ner och plugga.
  Att vara en jobbig elev är ju bra, det är då man lär sig 👍

  Gilla

 8. Elisa

  Nu var det längesen jag pluggade men använde en del av ditt upplägg. Just papper och penna använde jag jämt, och skrev sen rent på dator för större chans att det skulle fastna. Kul att du delade med dig!

  Gilla

 9. Anneli Sjöblom

  Jättebra tips! 🙂 Jag brukar också köpa in litteraturen innan en kursstart och jag antecknar helst på ett vanligt papper. Stödord är jag bra på men jag är också lika bra på att glömma bort varför jag har skrivit just det där ordet 😂

  Gilla

 10. Smart att dela med hur man lägger upp rutiner på studierna, för det är ju tips som man inte tänker direkt på kanske och det kan ju underlätta massoer

  Gilla

 11. Alla har olika tänk och upplägg med sina studier det märkte jag när jag läst på högskola. Det är faktiskt också så att man tänker olika också kring inläsning vid olika kurser och program

  Gilla

 12. Kul att få sådana förfrågningar, alltid inspirerande att skriva om sådant andra frågar efter, längesedan jag pluggade men nu men mycket passade in på mig med 😍

  Gilla

 13. Vad duktig du är! jag brukar också skriva ner vad läraren har gott igenom eller jag tar kort på tavlan eter genomgången. Men det är bra att du har sätt som fungerar för dig 🙂

  Gilla

 14. swedishpassport

  Har precis börjat plugga igen och kände mest ”Hjälp vad dyrt” över första punkten, haha! Jag köper aldrig några böcker i förväg då jag vill känna av lite innan, många gånger behövs inte kurslitteraturen mer än till om man ska referera till något, och då känns de ju meningslöst att lägga ner 500 kronor på något man kan låna på biblioteket en timme eller två 😉

  Gilla

 15. Jag är sådan att jag vill ha de till att stryka under i, anteckna i och inte minst – läsa allt inför och till olika föreläsningar osv. Inte bara till referatet till tentan. Jag lägger hellre de pengarna på böcker och ger 110% i studierna än 100% i studierna och bara läser så lite som möjligt liksom. Jag arbetar aktivt med alla böcker.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s