I en hörselskadads värld

I torsdags var vi in till hörseltekniska och lämnade in min hörapparat som skulle lagas. Den andra hörapparaten fick sig en genomgång den också. Igår fick jag hem den lagade hörapparaten med posten. Snabb service tycker jag! Idag var med andra ord första dagen på drygt 10 månader som jag har båda hörapparaterna på mig  – samtidigt och under en längre tid.

”Vad är det som låter sådär? Åh, just det! Spisfläkten är igång!” 

Barnen: ”Mamma, vet du en sak?” 
Jag: ”ÅH, ni behöver inte skrika.” 
Barnen: ”Men…? Vi skrek ju inte?” 
Jag: ”Åh, gjorde ni inte?” 

Jag gick en tur i lägenheten (golvet knarrar så otroligt mycket), kommer in till köket igen där Micke står och lagar maten.
Jag: ”Fan vad golvet låter!” 
Micke: ”Och det hör du först nu??? Det är ju vad jag har sagt hela tiden!” 

Samantha får syn på mina hörapparater i öronen…
Samantha: ”Mamma, hör du mig nu?” (Säger hon samtidigt som hon pekar på sina egna öron och sedan på sig själv samtidigt…)
Jag: ”Jaa, det gör jag.” 
Mary ler: ”Men… hör du mig då?” (viskar hon)
Jag: ”Ja, dig hör jag också!”
Mary ser riktigt förvånad ut. Hörde jag verkligen henne?!

Jag startar TV:n åt Samantha. Sätter ljudet på dess vanliga volym (15, vilket jag annars tycker är för lågt). Ryggar bakåt då programmet startar. FÖR HÖGT! Sänker direkt till 10. Blev bättre direkt!

Skär köttet på tallriken. Råkar slå till kniven i porslinet.
Jag: ”AJ, det där gjorde ont i öronen!
Micke bara ser på mig och flinar… ”Nu hör du vad jag hela tiden får stå ut med.” 

31 reaktioner på ”I en hörselskadads värld

 1. Msdelene

  Tänk vad mkt hörapparater kan göra. Lite roligt inlägg med hur dem i din familj reagerar nu när du tex smällde till porslinet och sa att det gjorde ont i öronen osv

  Gilla

 2. Pärla

  Lite komiskt även om det i säg inte är så kul, men när man upptäcker ”nya” saker haha

  Gilla

 3. Hahahah men åh, måste vara skönt samtidigt som det säkert är en omställning. Jag tänker på min mormor som haft en massa problem med sitt luktsinne, kommer ihåg när hon ringde i full jävla panik för att maten faktiskt smakade någonting hahah

  Gilla

 4. Sara S

  Så bra du beskriver det, jag känner någon som hör illa men vägrar söka hjälp. Det är så frustrerande för både mig och hen. Jag försöker säga något och hen tittar frågande på mig, jag höjer rösten och försöker säga samma sak igen fast lite högre och får samma reaktion som svar igen. Då höjer jag rösten ännu mer och säger samma sak varpå jag möts av ett argt: ”Du behöver väl inte skrika!!!”. Jag har hört flera som verkar skämmas för att använda hörapparat, varför förstår jag inte riktigt. Har du haft hörselnedsättning hela livet eller är det något som har uppstått längs livets gång?

  Gilla

 5. Jag har haft hela livet. Men egentligen aldrig accepterat hörapparaterna. Trivs inte med det. Annorlunda ljud, för höga ljud och liknande. Hade jag kunnat välja hade jag valt att vara helt döv istället för ha en hörselskada…

  Gilla

 6. Helt fantastiskt vilket bra hjälpmedel en hörapparat är, tänk ett liv utan för som som behöver den, de skulle inte bli ett bra liv!

  Gilla

 7. Inte ett bra liv utan? Ohjo, vilket underbart liv ändå! Teckenspråk är så otroligt lätt att lära sig och det är så grymt socialt också.. Jag har ju det som modersmål och inte talad svenska – även om det är talad svenska som jag använder mest i det dagliga kommunikationen just nu..

  Gilla

 8. Haha men så härligt att du kan se det på ett så härligt sätt. Är det inte så med hörapparat att man hör ALLT runt omkring lika högt? Min mormor sa alltid det och tyckte att det var så jobbigt. Kram

  Gilla

 9. hannafialotta

  Det är så intressant att läsa om hur du upplever det med hörapparat respektive utan. Min mamma har också hörapparat och har liknande bild som du att hon hör för bra med apparaterna. Kan tänka mig att det är en omställning också.

  Gilla

 10. Det är så svårt att föreställa sig ett liv utan att se eller höra. Man tar ju sina olika sinnen som självklara hela tiden.

  Gilla

 11. haha vad roligt att få läsa om skillnaden! Inte lätt det det där, men tur att hjälpen finns 😀 Måste vara intressant och kul för flickorna att testa dig lite haha 🙂

  Gilla

 12. Så fint skrivet, måste verkligen vara jobbigt att inte höra vad alla andra hör, tur att de finns så bra hjälp att få idag.

  Gilla

 13. sandi_fighter

  Haha, gillar hans kommentar på att du plötsligt hör 😂😉
  Förstår att det plötsligt blir mycket ljud omkring dig ❤
  Antar att dina öron och ditt huvud behöver vänja sig igen vid alla ljud, 10 månader är lång tid ändå att gå utan att höra vilket öronen säkert vant sig vid ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s