Det är föräldrarna som trotsar

Ur Jesper Juuls bok om ”Ditt kompetenta barn” (som jag tipsade om i förra veckan) finner man detta stycke:

Jag måste säga att det är verkligen så i verkligheten. Jag har själv märkt av att jag varit i den situationen. Vad gjorde jag då? Jag sa nej först. Sedan insåg jag vad jag sagt och frågade om barnet ville testa. Och vad gjorde det om det tog 10 minuter istället för bara några sekunder? Att se barnets glädje och aha-upplevelse är värt de extra minutrarna.

Att verkligen följa barnet och se till barnets kompetens istället för att vilja stressa igenom situationen. Att se barnets självständighet som någonting bra och någonting man ska sträva mot. Det ger barnet och dig mindre konflikter.

Jag tror på att minska konflikterna man har med barnen. Man behöver inte ha konflikter om allt bara för att… Påklädning, städning, matintag, osv är sådant vi inte har konflikter om hemma (till stor del, även jag glömmer av mig ibland!). Att tjata om att barnen ska äta upp maten, eller att jag vill klä på dem pga stress och dålig planering – det skapar bara konflikter och inre oro både hos mig och hos dem.

Tar det lång tid för barnet att klä på sig, på egen hand? Ge handräckning. Eller kliv upp tidigare (om det handlar om morgonrutiner). Gör det möjligt, både i tillfälle och i tid, för barnet att få utföra det själv. Det vinner ni båda på!

22 reaktioner på ”Det är föräldrarna som trotsar

 1. Visst är det så att vi vuxna som trotsar! Ibland tror jag vi trotsar lika mkt mot oss själva. För i teorin vet jag ju att det kan kosta 2min testa eller 10 min bråk. Ändå händer det att man väljer just bråket! Varför? Hm, ska börja tänka på mig ajälv som trotsig när jag o 4åringen har meningsskillnader.

  Gilla

 2. Haha åh, när jag står vid sidan av diskussioner som Lilla My har med sin pappa kan jag verkligen känna igen det här med att det är vi vuxna som trotsar. Blir ibland alldeles galen på deras ordväxlingar, småbråk och diskussioner.

  Gilla

 3. Elisa

  Min son är bara 10 månader så kan inte jämföra med en 2-åring, men jag känner igen lite när jag gärna vill att han ska äta upp sin frukost som exempel. Istället för att truga så får han kladda med sin macka – och jag passar då på att istället äta min egen frukost. Intressant bok det verkar vara, den ska jag lägga på minnet och läsa.

  Gilla

 4. sandi_fighter

  Jesper Juul är min Gud och hans böcker min bibel. Jag har använt hans förslag på båda mina barn och det funkar faktiskt superbra ❤ vi har inte alls lika trotsiga barn tack vare han ❤

  Gilla

 5. Vi har fått minska på flera av dessa konflikter just för att hur man nu ska hårddra vi vinner inte alltid de striderna, man får inse man är övermäktig ibland. Samt man får ex sätta på ett kort tvprog på kvällen innan läggning som man vet är en viss tid just för att hon ska bli nöjd och så vet hon att när det är slut går man och sover, då har man mötts halva vägen =D

  Håller med dig

  Gilla

 6. Vilken intresssant synvinkel ändå. Jag som har jobbat inom förskolan där man ska se till det kompetenta barnet har inte ens tänkt så. Så klart att det kan va vi vuxna som trotsar. Ska ta med den tanken

  Gilla

 7. Jag har barn med diagnoser och har lärt mig att man MÅSTE välja sina strider. Ofta är det lättare i längden att säga ja istället för nej som kan leda till en timmes sammanbrott. 😉

  Min dotter ville gå i ballerina klänning till förskolan en morgon (i januari) och leksaksklackskor. Kag hade varken tid eller lust att bråka så tidigt så jag tog hennes overall, mössa, skor osv under armen och dottern fick gå i ballerina klänning. Vi kom kanske 10 meter sen ville hin klä på sig 😉 1-0 till mig utan bråk 😉

  Gillar Jesper Juul

  Gilla

 8. Men wow vilket bra stycke! Aldrig tänkt på det! Nu har jag iof inga barn så jag har inte behövt tänka på det. Men man ser och hör ju det som står överallt, stressade föräldrar som inte orkar att ”de” trotsar. Tror verkligen på det du säger, att man kanske får ändra schemat lite när de hamnat i den åldern, så man slipper stressen. Jag och min mamma prata om att säga nej på juldagen, att man säger nej till barnen automatiskt sen när man tänker efter så undrar man varför man egentligen sa nej, det bara händer.
  Ska tänka på detta när jag har barn!

  Gilla

 9. Haha ja det är ju så sant! Vår ettåring är redan där och hon vill göra precis allt själv! Då är det bättre för barnet att man tar mer tid till det och låta barnet göra det själv 🙂

  Gilla

 10. Väldigt bra tips, tack! Jag hade nog varit likadan som du när min pojke blir lite större, det vill säga om jag inte hade läst ditt inlägg. Det är ju faktiskt väldigt vettigt att låta dem göra sina grejer i sin takt och utvecklas. Annars kommer de ju aldrig att lära sig

  Gilla

 11. Jag tycker trotsen är så rolig på ett sätt, det är att dom faktiskt tror att dom ”kan själv”. Självförtroendet är på topp och det är synd att vi en dag slutar tro att vi kan. Därför funderar jag på varför var det så viktigt för mig att få rätt alla gånger som mamma? Det var ju jag som var trotsig då och ville ha min rätt. SÅ kul att läsa.

  Gilla

 12. Moa

  Man får verkligen välja sina strider och inte tjata om saker som egentligen inte spelar någon som helst roll..

  Gilla

 13. Jag kan inte reflektera någonting kring detta då jag inte har barn, men jag kan tänka mig att det gäller att ha tålamod och tid. Så för att inte stressa utan låta barnen klä på sig själva osv kanske man som du skriver skall kliva upp lite tidigare på morgonen för att hinna med. Men, som sagt .. sånt har jag svårt att egentligen yttra mig om eftersom jag inte har erfarenhet av egna barn, trots att jag vart ”aupair” =)

  Gilla

 14. Di har så rätt i det du skriver. Jag blir glad om sonen äter lite av maten. Nu är han inte så intresserad av att ta på sig själv än så länge, han har fått testa några gånger. Så hjälper jag till när han vill ha min hjälp 🙂 men skorna och mössan fixar han utan problem att få av och på 🙂

  Gilla

 15. Gäller att välja sina strider. Tror många vill att det ska se perfekt ut hela tiden. Min dotter undrade varför hennes dotter hade skorna på fel fot så ofta, men det visade sig att dom fick klä på sig själva. Och är det farligt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s